9 greșeli în gripă
ilustrație Dreamstime

Greșeli în gripă:

1. Gripa e o răceală banală și copilul nu pățește nimic. Infecțiile cu virusurile gripale au desfășurări diferite în funcție de organismele în care ajung să-și facă de cap. Copiii mici sunt de multe ori nepregătiți din punct de vedere imun și pot trece ușor de la gripă la pneumonie supraadăugată și stare de sepsis, cu evoluție severă și pericol de deces.

2. Bunicul are gripă, dar lasă că se face bine, e doar răcit. Cu vârstele înaintate și la existența unor boli pulmonare, cardiace, renale etc. evoluția gripei poate fi imprevizibilă. Astfel de persoane au nevoie de vaccin antigripal, iar dacă vaccinul nu a fost făcut, la primele simptome de gripă, consultul medical se impune imediat.

3. Iau antibiotic ca să nu fac gripă. Administrarea de antibiotic poate să accelereze selectarea tulpinilor multirezistente de bacterii, să dea reacții adverse digestive, dar sigur nu va păzi pe nimeni de gripă. Un mijloc de prevenție este vaccinul, care se face înainte de sezonul rece, chiar și la persoanele sănătoase și imunocompetente.

4. Nu iau paracetamol pentru că am citit că face mult rău. Medicamentele care ameliorează simptomele asociate (febră, tuse, cefalee) au fost amplu studiate și sunt bine tolerate dacă se iau conform recomandărilor. Paracetamolul nu distruge ficatul la dozele terapeutice și poate fi luat ca agent antitermic, antalgic. Nu există niciun paracetamol care să conțină virusuri sau alte adaosuri nocive, acestea sunt povești care circulă pe internet.

5. Am febră și tușesc, trebuie să iau măcar amoxicilină. Antibioticul nu are nicio valoare nici după instalarea gripei. Vorbim despre o infecție cu virusuri, nu cu bacterii. La antibioterapie se va recurge doar dacă medicul constată suprainfecția bacteriană.

6. O să evit contactul cu cei care sunt bolnavi și sigur nu fac gripă. Evitarea contactului cu oamenii nu reprezintă o metodă profilactică perfectă. Există purtători de virus gripal care pot transmite virusul fără să aibă vreun simptom de boală. Nu vom putea evita pe toată lumea, evident.

7. Am gripă, dar intru la tata în spital, că vreau neapărat să-l văd. Cine are gripă ar trebui să evite contactul cu alte persoane, mai ales cu cele internate care poate au imunitatea scăzută. O gripă acolo poate fi fatală.

8. Nu mă vaccinez că sunt sănătos și oricum vaccinurile provoacă autism. Vaccinarea este recomandată și persoanelor sănătoase și nu, nu există niciun studiu serios care să arate vreo legătură între vaccinuri și autism.

9. Nu-i fac testul rapid copilului, că nu vreau să arunc banii pe toate prostiile. Testul rapid poate oferi informații prețioase și, în cazuri precise, poate ghida un tratament eficient ce poate face diferența între viață și moarte.

Cum ne poți susțineVasi Rădulescu este fondatorul proiectului #leapșadesănătate. Scrie de ani buni despre părțile bune sau mai puțin bune ale sistemului medical românesc și a fost ales Cel mai bun medic comunicator la premiile COPAC 2018.

Dacă apreciezi munca noastră de a realiza o educație medicală veritabilă, ne poți susține cu o sumă modestă în fiecare lună, folosind platforma Patreon. Pentru noi va conta enorm. Mulțumim.

devino patron ⇒