leapșa de sănătate
ilustrație Dreamstime

#leapșadesănătate nu e un joc. Actul de a citi un material educativ și a-l da mai departe pare banal, dar discutăm despre lucruri deosebit de importante. Discutăm despre sănătate, viață, stare de bine.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii care au știut ceva în plus au fost mai puternici decât ceilalți. Specia sapiens s-a impus și le-a distrus pe celelalte, chiar dacă neanderthalienii erau spre exemplu mai bine construiți fizic. Mintea a stat deasupra forței fizice și astfel am ajuns să populăm planeta, să ducem obiecte în spațiu, să ne creăm locuri confortabile aici, să avansăm în tehnologie, să facem descoperiri fascinante în medicină. Am ajuns să trăim mai mult și mai bine, având posibilități terapeutice vaste la nevoie.

Informația prețioasă e accesibilă acum aproape oricui, dar pe undeva, accesul tot mai facil la informație a generat ruperi între anumite segmente ale populației și apariția de informație nocivă, fără fundament științific, fără de adevăr. Aceasta, când este cosmetizată bine, poate fi ușor digerată și crezută. Mai ales când este îmbrăcată în povești.

Există o tendință a omului spre fantasmă și poveste. Dacă cineva îți spune frumos că s-a vindecat de cancer mâncând trei morcovi la micul dejun și participând la terapii cu îngeri, elementele vindecare și înger, chiar dacă par cumva opuse și incredibile în context, pot fi acceptate. Dacă un medic vorbește despre mecanisme de acțiune ale pastilelor, prognosticuri, cifre și alte componente reci, poate fi rapid ignorat, pentru că nu are acea poveste pe care ceilalți o caută, de multe ori cu disperare, încercând să se agațe de ea.

Au apărut fel de fel de personaje care inventează povești și susțin că s-au vindecat de boli grele prin regimuri vegane, cristale, unde magice. E plin internetul de ele. Unele sunt deconspirate, altele mor chiar de cancer, multe continuă să-și plaseze textele pretutindeni. În timpul acesta, cei mai mulți medici fac o medicină onestă, adevărată, bazată pe studiu și studii complexe. Este interesant cum medicii cercetători au creat substanțele actuale, vaccinurile atât de utile, terapiile moderne biologice, echipamentele de diagnostic, iar nimic eficient nu a venit din partea celor care inventează povești doar pentru a exploata anumite categorii de oameni.

Este plin internetul de articole false, de povești pline de minciuni, scrise de indivizi care n-au nicio legătură cu medicina. Când se întâmplă asta în sănătate, lucrurile capătă o valență crucială, iar prăbușirile în prăpastiile morții sunt foarte posibile dacă oamenii citesc și acceptă materiale inventate, mereu conspiraționiste, mereu strigătoare la cer, pline de promisiuni deșarte fără niciun sâmbure de adevăr.

Avem nevoie aici, la #leapșadesănătate, de cât mai mulți oameni deschiși la minte, care să citească textele scrise de medici, să le acceseze apoi oricând pentru a mai învăța ceva, să le distribuie pentru a crește educația veritabilă a celorlalți.

Așa putem lupta cu articolele false, cu pseudoștiința, cu poveștile fără pic de adevăr. Împreună. Noi scriem, voi învățați și dați leapșa de sănătate mai departe. Pare un joc, dar e o chestiune extrem de importantă.

 

Un editorial de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Cum ne poți susțineVasi Rădulescu este fondatorul proiectului #leapșadesănătate. Scrie de ani buni despre părțile bune sau mai puțin bune ale sistemului medical românesc și a fost ales Cel mai bun medic comunicator la premiile COPAC 2018.

Dacă apreciezi munca noastră de a realiza o educație medicală veritabilă, ne poți susține cu o sumă modestă în fiecare lună, folosind platforma Patreon. Pentru noi va conta enorm. Mulțumim.

devino patron ⇒