vaccin anti hpv
ilustrație Dreamstime

Știm despre vaccinuri că ne permit dezvoltarea unei linii de apărare împotriva unor virusuri. Introducem în corp un component de virus, un virus atenuat sau o rudă de virus, iar organismul își face anticorpi; când ne întâlnim cu agentul patogen, nu mai facem boala. E simplu.

Vaccinurile ne apară de poliomielită, gripă, rujeolă, hepatite. Puțini știu, din păcate, că un vaccin ne poate apăra și de cancer.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Există o asociere clară între virusul papiloma uman (HPV) și riscul de cancer de col uterin. Anumite tulpini (spre exemplu 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 și 58) au risc crescut (dau până la 70-90% din cancere), altele scăzut, altele incert (nu sunt suficiente date).

Acest virus se transmite preponderent pe cale sexuală. Atât sexul feminim cât și cel masculin se pot infecta și mare parte din populație este purtătoare nonmanifestă, dar la femei lucrurile capătă o altă valență – cancerul de col uterin se întâlnește des, are mortalitatea ridicată, necesită tratamente complexe, operații cu scoaterea uterului, traume.

Cum scădem semnificativ incidența acestui cancer? E suficient să ne uităm spre continente îndepărtate. Australia¹ a distribuit fetelor și băieților de 12-13 ani (înainte de începerea vieții sexuale) vaccinuri antiHPV. Le-a făcut și celor de până la 18-20 de ani, iar rezultatele au fost de-a dreptul spectaculoase. Rata de infectare cu HPV a scăzut de la aproape 23 de procente la doar 1.1%. Când acest virus nu mai infectează populația și el este răspunzător de cancere, deducem simplu că anularea infecțiilor cu tulpinile acoperite de vaccin poate duce la scăderea drastică a  cancerului. Australia este acum pe acest drum, mai ales că și-a dezvoltat și un sistem de screening performant.

Iată ce înseamnă un program riguros de vaccinare, gratuit, bine gândit de autorități, cu complianță bună în rândul populației. Cu cât mai mulți oameni sunt vaccinați, cu atât intră în protecție și cei rămași nevaccinați, prin așa-numita imunitate de grup; avantajele sunt enorme.

Nu putem să neglijăm faptul că la noi foarte multă lume ignoră beneficiile acestui vaccin, cade în teorii conspiraționiste cu otrăviri cu aluminiu sau mercur, crede că va face autism sau gustă părerile unor persoane incompetente care se pronunță pe subiecte în care nu au absolut nicio expertiză.

Nu putem să nu aducem în discuție lipsa unei strategii bune de vaccinare la noi în țară. Pierdem oameni din cauza gripei, rujeolei; nu avem program coerent de vaccinare pentru nicio afecțiune, nici nu mai aduc vorba de HPV. Și ne mirăm că suntem în poziții fruntașe și la cancerul de col uterin.

Educația sexuală este la pământ. Ne e și rușine să discutăm unele subiecte elementare, de parcă nu e în joc sănătatea acestui popor. Viitorul nostru. Monitorizarea anuală la ginecolog, cu testare Babeș Papanicolaou, ar fi trebuit să fie la cote înalte. Nu este. Fetele și femeile din mediul rural abia au acces la un medic de familie, darmite la un specialist ginecolog.

Prevenție înseamnă educație, deschidere, vaccinare, informare din surse sigure. Alții le împletesc cu succes pe toate, noi ne poticnim în stupiditate și neputință. În timpul acesta, ne mor bunicile, mamele, soțiile, surorile.

Există un vaccin care scade semnificativ riscul de infecție (cu până la 90%) cu HPV și apariție al unui tip groaznic de cancer. Măreț lucru, nu? Ce facem noi? Îl ignoram cu eleganță, pentru că avem mereu dubii în ce susțin medicii, aplecăm urechea la toate sursele îndoielnice sau, ca oficiali, nu suntem în stare să creăm un program riguros de vaccinare și o campanie eficientă de monitorizare, toate pe banii statului. Adică pe banii noștri.

  • Toți părinții ar trebui să fie de acord cu vaccinarea anti-HPV a copiilor.
  • Toate fetele cu antecedente în familie trebuie vaccinate.
  • Toate femeile trebuie să meargă regulat la medicul ginecolog, mai ales după începerea vieții sexuale.
  • E nevoie ca de aer de educație sexuală veritabilă.
  • E nevoie ca de aer de informare din surse bune.

 

Putem face lucruri mărețe, cu deschidere, cu ajutorul medicilor buni, cu programe de educație, vaccinare, monitorizare. Împreună.

 

Un editorial de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨