cum să slăbești sănătos
ilustrație Dreamstime

Oamenii ajung ușor la supraponderalitate și slăbesc foarte greu. Din păcate aportul caloric este o chestiune mult subestimată și ne trezim cu numeroase kilograme în plus. Vrem să le dăm jos rapid, vrem să ne pregătim trupurile pentru sezonul estival, vrem să ne recâștigăm stima de sine. Apelăm la tot felul de trucuri până la torturi de-a dreptul, cu înfometări, diete cumplite, suplimente care promit minuni și nu fac nimic în afara faptului că golesc rapid niște buzunare.

Să vedem cum să slăbești sănătos. Fiecare cuvânt marcat cu roșu este un link intern către alte materiale deosebit de utile.

1. Cheia în orice alimentație este moderația. Regină va fi doza, tot timpul.

2. Detoxifierea este făcută tot timpul în corp de către rinichi, ficat, plămâni, piele, organe ce scot toxinele (a se citi cu precădere produși de metabolism) într-un mecanism controlat cu precizie. Nu există suculețe sau alimente pentru detox. Detoxul promovat peste tot nu are niciun sens. Nu va ajuta nici la slăbit, pentru că sucurile fresh sunt de regulă bogate în calorii.

3. Dieta fără gluten impusă celor care nu au boală celiacă este o manipulare grosolană, fără efecte benefice dovedite. Din contră.

4. Sportul nu este neapărat necesar pentru slăbire. Crucial este aportul de calorii, din păcate mult subestimat în zilele noastre. Slăbim prin alimentație, sportul ne ajută să ne menținem sănătoși.

5. Înlocuitorii de zahăr nu sunt alternative perfecte. Ei cresc riscul de diabet, boli cardiovasculare sau neurologice. Unii sunt hipocalorici, alții acalorici, dar se vor consuma cu moderație.

6. Sucurile de fructe nu sunt neapărat sănătoase. Cantitatea mare de fructoză/zaharoză poate conduce la steatoză hepatică, obezitate, boli metabolice.

7. Se pot consuma mai degrabă smoothie-uri pe bază de legume și verdețuri, care sunt sănătoase și nu conțin multe zaharuri.

8. Suplimentele alimentare nu au nicio valoare în prezența unei diete sănătoase și în lipsa unor carențe identificate de medic. Suplimentele nu vor duce la slăbire.

9. Atenție la medicamentele promovate peste tot, pentru că pot da reacții adverse considerabile. Printre puținele medicamente acceptate pentru slăbit se află orlistatul, dar acesta va ajunge în posesia pacientului numai la recomandarea unui medic (se găsește mai greu în țara noastră oricum).

10. Nimeni nu trebuie să dea jos zeci de kilograme într-o lună. Este nociv pentru corp și există riscuri de litiază biliară, pancreatită acută și alte afecțiuni în asemenea situații. În condiții excepționale (obezitate morbidă care pune viața în pericol imediat) și sub supravegherea unei echipe de medici, se pot topi rapid kilogramele, dar altfel nu.

11. Optimizarea masei corporale se va face ideal cu ajutorul medicului specialist în diabet și boli de nutriție, cu o anchetă alimentară riguroasă, cu un consult detaliat, cu investigații făcute. Orice boală de fond se va trata sau va fi ținută sub control la specialist (spre exemplu hipotiroidismul, diabetul, boala Cushing).

12. Au apărut foarte mulți nutriționiști și aveți grijă în a-i alege pe cei care dau dovadă de profesionalism, bun simț, moderație, acceptând utilitatea medicului ca pilon principal în procesul de optimizare a masei corporale. Așa-numiții regi ai slăbitului ar trebui evitați; nu fac decât să se îmbogățească prin utopii livrate tot timpul.

13. Corpul uman are nevoie de aproximativ 1800 de kilocalorii pentru a susține toate procesele bazale (respirație, digestie, circulație, control temperatură, alte linii metabolice). O masă îmbelșugată poate ajunge lejer la peste 5000 de kilocalorii. Coroborându-se cu lipsa de activitate fizică, diferența se va duce în țesutul adipos, va crește riscul de diabet, de boli cardiovasculare, va distruge stima de sine, va genera cercuri vicioase cumplite. Analiza atentă a caloriilor ingerate contează enorm.

14. 2/3 din calorii se vor consuma în prima partea a zilei.

15. Se pot consuma 400-500 de grame de fructe dimineața. Fructe proaspete, întregi, care să stimuleze masticația, să declanșeze corect cascada digestivă, să țină stomacul plin, să nu se evacueze rapid.

16. Legumele se vor consuma cu prioritate. Verdețurile au o importanță aparte, pentru că pot ține stomacul plin, sunt bogate în fibre, nu au multe calorii, stimulează secreția unor substanțe importante în procesul digestiv.

17. Prudență la zahăr și grăsimi. Nu vom evita grăsimile animale, dar le vom consuma în cantități mici. Nu vom face exces de grăsimi vegetale. Nu vom evita colesterolul, pentru că are roluri extrem de importante în corp (învelișuri neuronale, constituent al peretelui celular, component al anumitor hormoni).

18. Sucurile carbogazoase conțin sute de grame de zahăr care stimulează brutal secreția de insulină, părăsesc repede stomacul, cresc brusc glicemia. Se vor consuma rarisim.

19. Cei mai buni adjuvanți în orice cură sunt apa, voia bună și odihna.

20. Cafeaua poate să promoveze arderea accelerată a grăsimilor.

21. Hidratarea este deosebit de importantă. După un pahar băut de dimineață la trezire, beți apă în mod constant. Sucurile carbogazoase sunt nocive. Chiar și cele dietetice, fără zahăr, cresc riscul cardiovascular. Beți apă simplă, dar ascultați-vă mecanismele corpului și nu exagerați.

22. Plimbați-vă pe jos în fiecare zi. Mersul pe jos e sănătate curată. 3-5-7 kilometri, încercați să parcurgeți anumite distanțe, la pas susținut.

23. Slăbitul nu trebuie să fie un chin, ci atingerea unor principii sănătoase care devin rutină.

24. Nu trebuie să vă fie rușine să apelați la psiholog. De multe ori, fondul emoțional dezechilibrat conduce la tulburări alimentare și există cercuri vicioase ce trebuie rupte.

25. Puneți preț pe somn, opt ore pe zi sunt sfinte.

26. Cea mai bună dietă cu cele mai multe studii pe impactul asupra sănătății este cea mediteraneană, în care se consumă pește, brânzeturi, verdețuri, ulei de măsline, multe legume, toate cu comunicare cu cei dragi, cu voie bună, cu relaxare.

27. Carnea este necesară în existența omului. Se recomandă consum moderat, o porție va fi cât palma (fără degete), inclusiv în grosime. Peștele poate fi consumat de 1-2 ori pe săptămână.

28. Lângă carne cel mai bine vor sta verdețurile și legumele, care umplu stomacul, dau sațietate, sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, sunt destul de sărace în calorii.

29. Orice masă trebuie să se supună bunului simț, cu alimente în cantitate mică și voie bună în cantitate mare.

 

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Cum ne poți susțineVasi Rădulescu este fondatorul proiectului #leapșadesănătate. Scrie de ani buni despre părțile bune sau mai puțin bune ale sistemului medical românesc și a fost ales Cel mai bun medic comunicator la premiile COPAC 2018. A scris două cărți, Dragă inimă și Culorile uitării, care pot fi găsite la bookzone într-un pachet la preț special.

Dacă apreciezi munca noastră de a realiza o educație medicală veritabilă, ne poți susține cu o sumă modestă în fiecare lună, folosind platforma Patreon. Pentru noi va conta enorm. Mulțumim.

devino patron ⇒