Să învățăm să spunem nu
ilustrație Dreamstime

Cea mai sigură cale spre nefericire este încercarea de a mulțumi pe toată lumea. Cea mai ușoară modalitate de a te prăbuși în burnout este acceptarea tuturor compromisurilor, a muncilor, a promisiunilor.

Ai până la 80% reducere la cărțile scrise de dr. Vasi Rădulescu. Profită acum.

descoperă ofertele ⇨

Dacă spui da la fiecare propunere, fii sigur că energiile tale vor fi pe consumate. Chiar și formidabil plătit dacă ai fi, nu poți accepta orice colaborare, pentru că vei intra în turbulențe, din prea multe dezechilibre interioare, dintr-o suprasolicitare pe care din păcate o cam subestimăm. Învață să spui nunu și iarăși nu. Spune nu chiar în fața cuiva, nu ascuns după un laptop, printr-un email în care să mai pui și o mie de explicații care să-ți consume timp și energie. Spune un nu clar și, dacă ești întrebat care este motivul, răspunde „nu cred că pot face asta acum” sau „îmi pare rău, dar nu e pentru mine.”

Fiind accesibil, îmbrățișând propuneri peste propuneri și dorind să faci un morman de bine, îți vei face mult rău. Apoi nu vei mai putea face nici puțin bine. Încearcă, explorează, decide ce e necesar și te ajută să evoluezi, dar ai grijă la alegeri, ele îți dictează dezvoltarea ulterioară.

Referitor la alegeri, succesul vine din cele bune. Alegerile bune vin din experiență. Experiența vine din alegeri care par nepotrivite, încercări peste încercări ce par greșite, dar conduc la succes. Gradual, vei lua multe decizii proaste, vei crește, apoi vei lua decizii bune. Poate într-o perioadă a vieții vei spune mai mult da decât nu, tocmai pentru a căpăta experință, apoi urmând să fii selectiv. Nu e nimic greșit aici, e chiar un proces ce pare natural. Dar rămânând un om care nu e-n stare să refuze și acceptă orice crezând că ceilalți îl vor iubi, va acumula mulți bani sau va deveni o persoană mai bună, este o utopie care atrage o lentă autodistrugere.

Pentru sănătatea noastră, este important să învățăm când să spunem nu.

 

Un editorial de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Mesaj importantSunt ultimele ore cu prețuri mici la cărți. Mai mult, folosind codul RDG10%, ai încă o extrareducere sănătoasă. Profită!

profită acum ⇨