De ce vă place încă homeopatia?
ilustrație Dreamstime

Homeopatia nu are nicio dovadă științifică serioasă în spate. Medic homeopat nu există. Este contradicție în termeni. Există medici care fac medicină adevărată și alți indivizi care promit marea cu sarea (sau mai bine zis cu zahărul) și produc bani grei din păcălirea unor oameni. De ce încă există acest domeniu și oamenii sunt foarte atrași de el?

Peste 200 de milioane de oameni recurg la homeopatie. Cum am ajuns aici?

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Pe de o parte, mulți se tem de reacțiile adverse ale medicamentelor, unele augmentate de personaje care n-au nicio treabă cu medicina. „Nu luați paracetamol că vă distrugeți ficatul” spun unii, de parcă orice om ia o folie odată la o durere de măsea. „Nu luați statine, că medicii vor să vă omoare” spun alții, de parcă medicii n-ar cântări bine toate elementele ecuației gestionării colesterolului seric.

Există o teamă de pastile. Există conspirații cu Big Pharma. Există zvonuri că anumite pastile conțin virusuri (viruși în mesajele originale, dar trebuie să înțelegem clar că virușii sunt numai în computer). Există voci care militează împotriva medicinei, chiar dacă are progrese fabuloase.

Homeopatia nu livrează concret nimic. FTC (Federal Trade Comission, agenția de reglementare a bunurilor de consum din SUA) a obligat chiar producătorii să pună un mesaj clar pe cutie, în care consumatorul să poată citi că nu există nicio dovadă de eficiență sau efect mărunt pozitiv în vreo boală. Marea Britanie retrage de la decontare produsele homeopate (decizie fermă NHS). Nici nu mai vrea să audă de ele. Franța, unde există numeroși homeopați, ia în calcul aceeași mișcare. Australia e pe același drum.

FDA¹ simte nevoia să reglementeze o piață haotică și ia în sfârșit o poziție fermă: produsele homeopate sunt practic ilegale atunci când sunt comercializate ca tratamente și promit efecte care nu au studii în spate.

Piața de homeopate gravitează în jurul unor miliarde de dolari, livrând zăhărel dizolvat în apă, diluții 1:10000000 din extract de ciupercă tibetană musai portocalie ca veșmintele călugărilor, ceiulețe, pudre de amigdalină, zemuri chioare și alte minuni. Uităm un lucru elementar: medicina adevărată a extras unele substanțe, le-a studiat intens, le-a sintetizat în laborator, a efectuat studii clinice, a stabilit doza terapeutică. Doza este elementul cheie în orice, mai ales în farmacologie. Este elementul care lipsește cu desăvârșire din produsele homeopate.

Dr. Oz a trebuit să dea explicații legale pentru inepțiile debitate prin emisiuni. La noi nimeni nu trebuie să dea vreo explicație. Apar oameni care se îmbogățesc peste noapte, companii care vând pretutindeni de zeci de milioane de euro, capcane în care cad prea mulți oameni, totul dintr-o căutare acerbă și chiar haotică a unor căi de ocolire a medicinei adevărate. Ocolire care, dincolo de cosmetizarea aparte, n-are niciun fundament. Trist, păcat și nociv.

Se va face ordine în acest domeniu? Cu informații veritabile, mai ales de voi va depinde.

 

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨