despre alergii
imagine Dreamstime

Orice substanță străină corpului uman poate fi capabilă de a genera o reacție alergică, de la simplă erupție cutanată, strănuturi, prurit (senzație de mâncărime a pielii) până la maximală, cu șoc anafilactic. E cazul să vorbim puțin despre alergii.

Alergenii pot fi găsiți în mediu, și aici ne referim la polen, noxe, sporii unor plante, substanțe chimice din aerul atmosferic.

♡ Cărți pansament pentru inima ta ♡ Îți ofer un superpachet cu toate cărțile scrise de mine, la un preț special.

citește mai mult ⇨

Există alergeni în locuință, cei mai frecvenți fiind acarienii ancorați în saltele și așternuturi, în firele de praf sau pe suprafețe.

Medicamentele pot genera reacții alergice, fie direct prin substanțele active, fie prin excipienți. Există oameni cu teren plurialergic, care nu tolerează aspirina, antiinflamatoarele, antibioticele. Sunt citate și cazuri de persoane care fac alergie la cortizon, considerat antidotul suprem tocmai în alergiile mai severe.

Cele mai multe alergii sunt la alimente și aici e dificil de identificat întregul panel de elemente care pot da o alergie. Sunt multe teste disponibile, din păcate fiind scumpe și nu foarte relevante în ecuația managementului acestor tipuri de afecțiuni. Amintim alergiile la nuci, alune, zmeură, căpșune, fructe de mare, fructe exotice, pește.

Atopia înseamnă teren (de regulă genetic) care predispune la alergii. Pacienții cu atopii au risc mai mare de a face astm bronșic, unde componenta alergică este cunoscută și studiată. În caz de manifestări respiratorii (dispnee, respirație șuierătoare), prezentarea la medic este necesară pentru diagnostic și monitorizare.

Cea mai bună cale de a evita alergiile este evitarea alergenilor cunoscuți. La nevoie, antihistaminicele pot fi suficiente pentru controlul simptomelor deranjante. Tabloul intens necesită vizită promptă la medic.

Recomandăm pacienților cu alergii să evite substanțele ce pun probleme, să aibă mereu în vedere prezentarea la o cameră de gardă atunci când o parte a corpului se umflă sau reacția cutanată este importană, să aibă dispozitiv EpiPen (un stilou ce conține adrenalină și se poate face ușor, spre exemplu în coapsă) când există istoric de anafilaxie.

Pacienții cu mastocitoză (degranulare masivă a mastocitelor, mecanism comun în alergii) trebuie să aibă o grijă aparte la alimente, alergeni de mediu, medicamente.

Tragem un semnal de alarmă pentru cei care experimentează edem al unei zone a corpului, cu caracter ciclic și migrator (spre exemplu, se umflă o mână, cu aspect ca de mănușă, o dată la câteva săptămâni, apoi piciorul, cealaltă mână, fața, abdomenul, toate pe rând, niciodată mai multe segmente), cu istoric știut și la membrii familiei. Aici poate fi vorba de angioedem ereditar, care nu răspunde la cortizonic sau adrenalină și necesită o altă atitudine terapeutică (alergologul va testa un inhibitor special al permeabilității vasului de sânge și, la nevoie, la da un medicment special).

Mesaj importantSunt ultimele ore cu prețuri mici la cărți. Mai mult, folosind codul RDG10%, ai încă o extrareducere sănătoasă. Profită!

profită acum ⇨