În această țară dragă
imagine Dreamstime

În această țară dragă, colcăie tuberculoza. Alții au cazuri rarisime, noi ne mândrim cu peste 20.000.

În această țară dragă, există cei mai mulți stafilococi meticilinorezistenți¹, adică bacterii superrezistente la majoritatea antibioticelor.

În această țară dragă, vaccinarea este în picaj liber, pentru că voci care n-au nicio treabă cu medicina își permit să-și dea peste tot cu părerea. Sau medici care, din multe motive, nici nu mai pot fi considerați medici.

În această țară dragă, spitalele arată ca după război.

În această țară dragă, sunt la modă terapiile cu îngeri, apele superalcaline, cristalele care vindecă toate bolile, sucurile care înving cancerul, dietele fantasmagorice.

În această țară dragă, antibioticele se iau cu nemiluita, pentru o durere de dinți, o febră ușoară, viroze banale.

În această țară dragă, educația medicală este făcută dezastruos de pseudojurnaliști fără vreo legătură cu medicina.

În această țară dragă, oamenii sunt scindați și mulți n-ar accepta să-și mai doneze organele, pentru că ele ar putea ajunge discreționar la fel de fel de personaje.

În această țară dragă, nu sunt niciodată bani în sistemul de sănătate, dar vedem manageri de spital și șefi de instituții care trăiesc în palate.

În această țară dragă, respectul pentru medici s-a dus pe apa Sâmbetei. Toți sunt niște șpăgari nenorociți, vânduți industriei farma, prinși în interese obscure. Asta cred oamenii.

În această țară dragă, au proliferat nutriționiștii care au făcut un curs de trei luni peste facultatea de construcții și au ajuns experți în metabolisme și slăbire.

În această țară dragă, personaje dubioase se îmbogățesc scriind cărți despre veganism la bebeluși, proceduri de spălare a colonului cu apă sub presiune sau alte minuni pseudoștiințifice.

În această țară dragă, există voci care se pronunță nociv pe teme sensibile (vaccinare) și nimeni nu ia nicio măsură. Multe voci aparțin unor medici agramați, homeopați, practicanți de proceduri dubioase fără fundament științific.

În această țară dragă, mulți nu înțeleg că homeopatia nu tratează nicio boală și trebuie scoasă din partea medicală, pentru că e ca nuca-n perete. Homeopatia funcționează la o masă de salon, ca bârfă, nu ca act terapeutic cu efecte reproductibile oricând.

În această țară dragă, mulți se tratează cu suplimente și amestecuri de plante, pentru a da cât mai târziu ochii cu medicul.

În această țară dragă, unii cred toate minunile livrate pe internet.

În această țară dragă, trebuie să rămânem mai degrabă sănătoși la cap, decât la alte părți ale corpului.

În această țară dragă, mă mir că mai există oameni dragi care știu să se informeze corect și să aibă atitudini frumoase în viață, care rămân drepți într-o societate mai mult strâmbă, care nu gustă toate poveștile utopice, care iubesc medicii ce mai fac o medicină adevărată, care luptă în fiecare zi pentru a redresa niște lucruri și a le trage spre normalitate.

Sper să mă mir din ce în ce mai puțin, în această țară dragă. M-am gândit să plec de nenumărate ori și, văzând atâtea și atâtea neajunsuri, m-am ambiționat și mai tare să rămân.

 

Un editorial de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Cum ne poți susțineVasi Rădulescu este fondatorul proiectului #leapșadesănătate. Scrie de ani buni despre părțile bune sau mai puțin bune ale sistemului medical românesc și a fost ales Cel mai bun medic comunicator la premiile COPAC 2018.

Dacă apreciezi munca noastră de a realiza o educație medicală veritabilă, ne poți susține cu o sumă modestă în fiecare lună, folosind platforma Patreon. Pentru noi va conta enorm. Mulțumim.

devino patron ⇒