despre vin
ilustrație Dreamstime

În jurul vinului au circulat tot timpul povești. E o întreagă filosofie la mijloc și există experți în originile vinului, în degustare, în cultivare și prelucrare a viței-de-vie. Există consumatori cu sutele de milioane în toată lumea. Și există, slavă cerului, medici care să analizele cu atenție efectele acestei băuturi asupra organismului.

Sunt studii ample¹ care spun că 20-30 de grame de alcool (alcoolul se măsoară în grame, nu mililitri; se va extrage alcoolul din alcoolemie, printr-un calcul simplu de masă, densitate, volum) pe zi au efect protector la nivelul inimii, al vaselor de sânge, al creierului. Asta înseamnă mai puține accidente coronariene, cerebrale, vasculare generale.

♡ Cărți pansament pentru inima ta ♡ Îți ofer un superpachet cu toate cărțile scrise de mine, la un preț special.

citește mai mult ⇨

Vinul are efecte antioxidante și antiinflamatorii asupra interiorului vaselor de sânge (endoteliu) și, de asemenea, poate ameliora ușor nivelurile serice de colesterol total și fracțiune LDL.

Au apărut fel de fel de articole care susțin că un pahar de vin echivalează cu o oră petrecută la sala de exerciții, dar acestea sunt mituri, materiale făcute pentru a genera trafic unor platforme de calitate îndoielnică.

În realitate, vinul poate ajuta la slăbit, dar rezultatele pot fi diferite; are efecte asupra unor sisteme enzimatice (NADH mai ales), mobilizează consumul glucozei, se metabolizează cu consum energetic sporit.

Vinul este recomandat a se bea la prânz, la masă. Dacă este băut seara, poate da senzație de sete, excitabilitate neuronală, perturbând somnul. 100 – 150 de mililitri de vin chiar zilnic nu vor conduce la probleme de sănătate. Din contră.

Persoanele cu hipertensiune, boli de ficat, afecțiuni de esofag sau stomac, pe tratamente cronice, nu vor consuma vin. De asemenea, nu se va bea alcool în sarcină.

Nu se recomandă începerea consumării de vin doar pentru a vâna niște efecte pozitive sau pentru a contrabalansa deficiențe din alte capitole ale vieții.

Vinul poate însemna longevitate sporită, prin efectul cardioprotector, prin componenta socială, prin confortul psihic pe care îl generează. Doza este regină și aici.

Au apărut studii² care arată legături între consumul de alcool și anumite tipuri de cancer, dar iarăși intervine doza. Moderația trebuie să fie pilon principal al vieții.

Mesaj importantSunt ultimele ore cu prețuri mici la cărți. Mai mult, folosind codul RDG10%, ai încă o extrareducere sănătoasă. Profită!

profită acum ⇨