30 de lucruri care vor fi valabile și-n 2019
ilustrație Dreamstime

Articolul 25 de mituri despre sănătate și corpul tău are peste jumătate de milion de vizualizări. Am crezut necesară și interesantă o continuare a lui.

1. Cum nu s-a dovedit nicio relație între vaccinuri și autism, la fel nu s-a demonstrat între unele vaccinuri și scleroza multiplă.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

2. Expresia ai mulți mușchi ar trebui comutată în ce mușchi bine dezvoltați ai, pentru că persoana respectivă are același număr de mușchi.

3. Nu curge sânge albastru prin vene. Este un fenomen optic. Sângele venos este ușor mai închis la culoare, pentru că are puțin oxigen și mult dioxid de carbon. Cel arterial este mai aprins, pentru că are mult oxigen și puțin dioxid de carbon.

4. Durerea de cap nu înseamnă durere de creier. În realitate dor meningele, vasculatura, mușchii adiacenți. Creierul nu are nociceptori (receptori de durere). (articol)

5. Pulsul nu înseamnă numărul de bătăi cardiace pe minut. Pulsul este percepția contracției sistolice la periferie, prin prinderea unei artere între degete și un plan osos, muscular, conjunctiv etc. Cel mai frecvent se determină la artera radială (mână), carotidă (gât) sau femurală (coapsă). (articol)

6. Carnea roșie nu este cancerigenă, de parcă orice cantitate îți va crește riscul de neoplazie. Importantă în alimentație este doza. Se recomandă pește și carne albă în porții moderate, iar carnea roșie să fie consumată rar, în porții cât o mână fără degete (inclusiv grosime).

7. Dieta fără gluten își păstrează ca indicație principală pacienții cu boală celiacă. Medicii în rest pot face recomandări pe patologii clare. Impunerea ei în populația generală nu are niciun fundament, niciun beneficiu și ar trebui evitată. (articol)

8. Un pahar de vin nu echivalează cu două ore petrecute la sala de forță. Vinul poate promova slăbirea prin mecanisme diverse (sistem NADH, mobilizare glucoză, metabolizare cu consum mare de energie), dar nimeni nu a găsit asocieri clare și rezultate incontestabile.

9. Nimeni nu-și poate înghiți limba. Ea poate coborî puțin, dar nu va fi înghițită. Niciodată. (articol)

10. Nu există oameni care se îngrașă uitându-se la o foaie de salată. Se îngrașă din sedentarism și principii alimentare haotice. Să fim serioși.

11. Inima nu este așezată pe stânga, ci în centrul toracelui. Apexul bombează spre stânga și poate fi chiar resimțit la nivelul peretelui toracic (se cheamă șoc apexian).

12. Nu poți repigmenta firele de păr cu ajutorul unei diete sau a unui stil de viață sănătos.

13. Nu poți determina recreșterea părului cu ajutorul suplimentelor specifice. Acestea nu au studii clinice care să ateste vreun rezultat. (articol)

14. MDH nu este o substanță teribilă de care trebuie să ne ferim. Acronimul vine de la monoxid de dihidrogen și înseamnă…apă. (articol)

15. Iubirea nu este limitată la trei ani. Substratul hormonal se modifică treptat. Iubirea evoluează pe tot parcursul vieții. (articol)

16. Înlocuitorii de zahăr nu sunt opțiuni perfecte, dând gust dulce cu un aport caloric scăzut sau absent și fără a eleva riscul anumitor boli. În realitate, există risc crescut de evenimente cardiovasculare, diabet, stroke. (articol)

17. Nu faci cancer de sân de la deodorante. Nu există vreo relație cauzală descoperită aici.

18. Este mai probabil să răcești stând la căldură, într-un mediu relativ închis în care există agenți patogeni. Statul în frig nu este cauză de viroză.

19. Nu ai nevoie de niciun supliment multivitaminic luat în fiecare zi. O alimentație sănătoasă este suficientă. Fără carențe dovedite, majoritatea suplimentelor sunt inutile. (articol)

20. Într-o baie, nu capacul vasului de toaletă are cele mai multe bacterii, ci ușa, mânerul ușii, pardoseala. Atenția cea mai mare trebuie să fie asupra mâinilor.

21. Nu-ți distrugi articulațiile dacă îți mai trosnești mâinile din când în când. Gestul nu este politicos și poate irita pe multă lume, dar nu-ți vei pierde mobilitatea articulară dacă faci asta.

22. Nu poți mânca ceva căzut pe jos dacă a stat acolo mai puțin de 5 secunde. Și 0.001 secunde înseamnă suficient ca bacteriile să se cantoneze pe mâncare.

23. Nu faci acnee de la ciocolată. (studiu)

24. Berea după vin e un chin. Vinul după bere e plăcere. Serios, e tot alcool. Va face același rău în corp.

25. Un suc natural de fructe nu va face nicio detoxificare și nu va ajuta digestia. Consumul fructelor întregi înseamnă promovarea cascadei digestive naturale prin masticație, fibre utile în procesul digestiv, o temporizare a aportului alimentar. Iar de toxine de ocupă oricum rinichii, pielea, plămânii.

 

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨