medic zeu
imagine Dreamstime

Un medic care se crede zeu greșește. Un pacient care își consideră medicul zeu greșește. Aceste percepții nasc ziduri reci. Medicul este un om care încearcă să ajute un alt om aflat într-unul din cele mai vulnerabile momente din viața sa, atunci când este bolnav.

Responsabilitatea meseriei de medic este adesea copleșitoare pentru că ea implică a avea în grijă cel mai de preț lucru al oricărei persoane, sănătatea. Această responsabilitate generează multă presiune de care un student la facultatea de medicină rareori aude și pe care nu știe cum să o gestioneze atunci când devine medic.

Subiectul reprezentat de dificultățile acestei meserii pare a fi unul care este fie prea puțin discutat, fie abordat într-un fel neproductiv. Iar asta este o problemă. O problemă de care ar trebui să începem să ne ocupăm mai serios. Apar termeni ca burnout, empatie deficitară, comunicare ineficientă, dar ei nu sunt îmbrățișați constructiv încă din timpul facultății, pentru familiarizare și dezvoltare a discuțiilor, plus pregătire corespunzătoare pentru situații particulare.

Lipsa de comunicare eficientă pe această temă generează frustrare, atât în rândul medicilor, cât și în rândul pacienților. Medicul riscă să ajungă să se simtă singur și neînțeles. Pacientul riscă să interpreteze greșit comportamentul medicului și să îl identifice ca sursă a tuturor problemelor. Această barieră în comunicare nu face decât să strice relațiile atât între medic și pacient, dar și între medic și colegii săi. Iar în sistemul medical, unde avem de-a face cu cele mai fragile aspecte ale umanității, relațiile dintre oameni sunt esențiale.

Trebuie să învățăm să vorbim liber despre greutățile pe care le întâlnim, să ne împărtășim temerile și să cerem ajutorul atunci când simțim nevoia. Nu e loc de autosuficiență în medicină. Sau de baraje în transmiterea gândurilor. Trebuie să ne spunem povestea și la rândul nostru să îi ascultăm pe cei din jur. Pentru că doar așa putem învăța mai multe despre noi și despre ceilalți. În raport om la om, mereu.

În povestea asta în care medicul și pacientul duc împreună o bătălie cu boala, nimeni nu este zeu, ci toți suntem oameni. Cu limite firești. Apropierea și comunicarea deschisă sunt esențiale în orice act terapeutic.

 

Cristi Radu se pregătește acum pentru examenul de rezidențiat din toamnă. Își dorește să devină ATI-ist și să practice medicina aici, în țară. Într-o țară care, speră el, va funcționa mai bine.

Cum ne poți susțineVasi Rădulescu este fondatorul proiectului #leapșadesănătate. Scrie de ani buni despre părțile bune sau mai puțin bune ale sistemului medical românesc și a fost ales Cel mai bun medic comunicator la premiile COPAC 2018.

Dacă apreciezi munca noastră de a realiza o educație medicală veritabilă, ne poți susține cu o sumă modestă în fiecare lună, folosind platforma Patreon. Pentru noi va conta enorm. Mulțumim.

devino patron ⇒