Mitul vitaminelor și mineralelor în lunile cu ”R”
imagine oferită de Dreamstime

Vitaminele și mineralele au roluri deosebit de importante în organism, iar procurarea lor ideală se face printr-o alimentație naturală, moderată și diversificată, legumele și fructele fiind prioritare în dieta zilnică. Trecem uneori prin perioade în care trebuie să avem atenție suplimentară, întrucât există vitamine care se produc sau depind serios de anumiți factori de mediu. Este aproape ubicuu știut faptul că vitamina D se formează la nivelul pielii sub acțiunea razelor ultraviolete, dar explicația nu e pe deplin adevărată. În realitate, o formă de vitamina D, numită D3, se formează în piele și e suficientă o expunere moderată de 10-15 minute la soare, timp de două-trei zile, pentru a asigura un depozit de vitamină suficient pentru o săptămână. Cealaltă formă, numită D2, se obține din alimente, mai ales din cele de origine animală: carne, pește, ouă, lactate și brânzeturi.

Anotimpul rece poate predispune la carențe, deoarece expunerea la soare este insuficientă. O alimentație normală, incluzând grupele amintite, poate elimina riscul unui deficit, dar uneori este dificil de atins nivelul seric optim exclusiv prin nutriție. Mai puțină vitamină D poate însemna imunitate scăzută, stări de oboseală, iritabilitate, insomnie, depresie. Pentru că vitamina D modulează absorbția calciului și fosforului, un deficit aici va atrage niveluri reduse din mineralele menționate, cu alterarea sănătății oaselor. Anumite persoane pot prezenta așa-numitele fracturi spontane, cu ruperea oaselor fără extrasolicitări sau traumatisme. Este important ca la fiecare simptom, precum și la un istoric familial puternic de osteoporoză, fracturi, tulburări de creștere osoasă, dar și-n perioade de premenopauză sau menopauză, să se facă o dozare a nivelului sangvin de vitamină D și, la o carență obiectivată, să se suplimenteze aportul alimentar cu doze atent stabilite de medic. Trebuie știut că suplimentarea de vitamină D, fără un consult medical și o obiectivare a deficitului, nu are niciun fundament și poate chiar să producă rău.

Deficitul altor minerale sau vitamine, în perioada primăverii, intră mai degrabă în sfera credințelor populare, departe de adevărul științific. Suplimentarea calciului nu se va face oricum, nicidecum în lunile care conțin litera ”R”, potrivit unor mituri. Legumele și produsele derivate din lapte, coroborate cu un nivel optim de vitamina D, vor conduce la niveluri normale de calciu. Stările de rău identificate drept căderi de calciu nu au, în majoritatea cazurilor, o tulburare electrolitică a acestui element la bază. Magneziul, de asemenea, este menținut la valori stricte și nu poate oscila cu ușurință, cât timp îl procurăm pe cale naturală, din verdețuri, legume, fructe. Deficitele reale ale acestor minerale pot duce la afecțiuni musculare sau neurologice, la probleme osoase, la afectări ale dentiției. Orice tulburare, condiție preexistentă sau istoric familial necesită o vizită la medic.

Prioritate vor fi mereu prevenția primordială, bazată pe o educație medicală bună, precum și cea primară, în cabinetul medicului, cu o discuție și examinare riguroase. Este dezirabil să fim bine informați, să ne alimentam diversificat, să prevenim marea majoritate a afecțiunilor, să nu plonjăm în mituri sau informații false care ne pot face rău.

Material inclus în newsletter-ul NN

Cum ne poți susțineVasi Rădulescu este fondatorul proiectului #leapșadesănătate. Scrie de ani buni despre părțile bune sau mai puțin bune ale sistemului medical românesc și a fost ales Cel mai bun medic comunicator la premiile COPAC 2018.

Dacă apreciezi munca noastră de a realiza o educație medicală veritabilă, ne poți susține cu o sumă modestă în fiecare lună, folosind platforma Patreon. Pentru noi va conta enorm. Mulțumim.

devino patron ⇒