Ce este homeostazia?
imagine Dreamstime

Ați auzit vreodată de termenul de homeostază sau homeostazie? Ce reprezintă el oare? Homeostazia este proprietatea organismului de a-și menține constantele interne între niște limite clare, deosebit de importante. Când vorbim de constante, ne referim de exemplu la temperatură corporală, pH-ul sangvin sau tensiunea arterială. Le vom lua pe rând, să le explicăm puțin, dar până atunci, să-l amintim pe Claude Bernard, un medic francez care a fondat practic fiziologia modernă. În secolul XIX, Bernard a fost primul medic care a studiat câteva constante, observând extraordinara capacitate a organismului de a le păstra în anumite limite.

Fără această homeostazie, viața nu ar fi posibilă. Temperatura se menține prin producție și pierdere termică, ambele procese controlate la nivel hipotalamic. Valorile normale sunt între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Ce e sub se numește hipotermie, ce e peste se numește febră, cu primul grad numit de multe ori stare subfebrilă. Un articol despre febră aici

Tensiunea arterială este și ea fin reglată prin procese complexe. Cea mai bună tensiune arterială la adult este 120/80 mmHg. Lucruri interesante și utile despre tensiune puteți citi aici, aici și aici

pH-ul sangvin este atent controlat prin sistemele renal și pulmonar, cu valori normale între 7.35 și 7.45. Ce e sub se numește acidoză, iar ce e peste se numește alcaloză.

A nu se confunda homeostaza cu hemostaza, care înseamnă procesul de stopare a unei sângerări!

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Cum ne poți susțineVasi Rădulescu este fondatorul proiectului #leapșadesănătate. Scrie de ani buni despre părțile bune sau mai puțin bune ale sistemului medical românesc și a fost ales Cel mai bun medic comunicator la premiile COPAC 2018.

Dacă apreciezi munca noastră de a realiza o educație medicală veritabilă, ne poți susține cu o sumă modestă în fiecare lună, folosind platforma Patreon. Pentru noi va conta enorm. Mulțumim.

devino patron ⇒